Paul Groot formidabel als Sonneveld

image

Acteur Paul Groot groeide op met de muziek van Wim Sonneveld en kon op jonge leeftijd alle liedjes al meezingen. Gisteravond beleefde hij in het DeLaMar theater zijn première als Sonneveld in de gelijknamige musical en mocht hij de liedjes allemaal ten tonele voeren. Het jarenlange meezingen heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

‘’Paul Groot zet Wim Sonneveld precies neer zoals ik me hem herinner’’, aldus een bezoeker. ‘’Hij speelt of imiteert Sonneveld niet, hij ís het.’’

Een terecht compliment, want dat is inderdaad wat hij het publiek doet geloven. Hoewel Groots stemgeluid niet per se klinkt als dat van de iconische zanger en cabaretier, maken zijn mimiek, uitspraak en intonatie hem zeer geloofwaardig als Sonneveld.

Waar Tony Neef naar eigen zeggen gewaardeerd wordt om de nichterige, cynische kant die hij van Sonneveld laat zien, maakt Groot zich vooral zijn komische kant eigen. Maar behalve een lach op het gezicht, bezorgt hij het publiek ook waterige ogen. Zelfs bij Neef, die de voorstelling toch al wat keren heeft gespeeld. ‘’Ik had, net als het grote publiek, een brok in mijn keel. Zo knap hoe hij je écht als Sonneveld weet te raken’’, aldus een tevreden, trotse, tevens opgeluchte Neef. ‘’Even hield ik mijn hart vast bij het zoeken van een vervanger. Er is heel wat gepiekerd over wie het moest gaan doen. Toen ik Pauls naam hoorde, dacht ik wel: ja! En toch blijft het de vraag wat iemand met die rol doet hè? Maar hij heeft het ‘m verdomme geflikt. Echt heel goed.’’

Zelf was Sonneveld altijd misselijk van de zenuwen voordat hij op moest. Dat viel bij Groot gisteravond mee. ‘’Ik ben altijd ietwat nerveus, maar niet onwerkbaar.’’ Van enige zenuwen was behalve een kleine verspreking in het begin dan ook niets merkbaar.
Wel herkent Groot zichzelf in het anders voordoen voor de buitenwereld. ‘’Ik zet ook graag een masker op om mezelf door het leven heen te slaan’’, aldus Groot tegen Dichtbij.

image

Natuurlijk passeerden alle bekende liederen van Sonneveld de revue en alles was even Sonneveldwaardig. Voor ouderen een avond vol herkenning en meezingen, voor jongeren een kennismaking met een Nederlands grootmeester. Hoogtepunt was de afsluiting met het prachtige Het Dorp. De zaal was zelfs zo gegrepen dat van meezingen nu nauwelijks sprake was. Slechts luisteren was genoeg. Na een korte stilte werd Groot uiteraard beloond met een staande ovatie.

De oorspronkelijke productie Sonneveld is voor Sonneveld in DeLaMar aangevuld met de historie van Wim Sonneveld en dit theater. Sonneveld de Musical ging vorig jaar in Utrecht in première en was daarna door heel Nederland te zien. Het vernieuwde Sonneveld in DeLaMar is nog drie maanden exclusief te zien in het DeLaMar theater in Amsterdam. Paul Groot, bekend van onder andere het satirische programma Koefnoen en de musicals Shrek en Spamalot, vervangt Tony Neef vanaf nu iedere donderdag.

Lees hier meer over de musical Sonneveld of kijk op de website van het DeLaMar theater voor meer informatoe over de voorstelling.

image