Jersey Boys

affische van de musical Jersey Boys

Doelgroep: liefhebbers muziek Frankie Valli
Cijfer: 6,5

Verhaal:
De musical vertelt het verhaal van vier arme, maar talentvolle jongens uit New Jersey die uiteindelijk doorbraken als succesvolle artiesten en bekend werden door nummers als: ‘Beggin’ en ‘Oh what a night’ oftewel: Frankie Valli en the Four Seasons.

Onze mening:
Jersey Boys belooft bezoekers een swingende avond en dat is het ook, maar pas in de tweede acte. De eerste acte is vooral onsamenhangend en onduidelijk. Het gaat allemaal wat snel, wat ook niet anders kan als je de levens van vier mannen in één musical wilt uitbeelden. Wat het meest stoort is de vertelsfeer van de musical. Er gebeurt weinig, er wordt vooral veel verteld. Dit zorgt ervoor dat je iedere keer weer uit het verhaal wordt getrokken, voor zover je al in het verhaal zat, omdat iemand wil vertellen hoe dingen verder zijn gegaan en wat die persoon op dat moment dacht. In het begin van de eerste acte is het ook storend dat geen enkel nummer in zijn geheel wordt gezongen. Pas als de Four Seasons echt geformeerd zijn als groep, worden de bekende nummers in zijn geheel gezongen. Dan wordt het misschien weer even veel nummers achter elkaar, maar dat is niet erg, omdat het publiek hier voornamelijk voor komt.
Toegegeven; de muziek in de musical is fantastisch, maar daar kan ook niet veel mee mis gaan. Zeker niet als je zo’n fantastische zanger als Tim Driessen hebt, wiens stem wel heel dicht bij de echte Frankie Valli komt. Het is dan ook aan Tim Driessen te danken dat we deze musical voor de liefhebbers toch aanraden.

Mening bezoekers:
“Helaas een teleurstellende ervaring. Kaartjes erg duur voor flinterdun verhaaltje. Teksten worden erg opgelezen, je wordt niet in het verhaal getrokken en het decor komt goedkoop over. In de verste verte niet te vergelijken met andere Van den Ende musicals.”

“Super musical, lekker vlot gespeeld en een heel mooi verhaal. Met de juiste cast voor de juiste rollen.”

 “Het is een leuk verhaal, maar er wordt teveel gepraat en te weinig gezongen.”

Metro: “Een speciale vermelding moet er zijn voor de bijrollen. Weinig mensen spelen zóveel rollen, dat de crisis in musicalland werkelijk lijkt toegeslagen. Martijn Vogel, Mathijs Pater, Stefan de Kogel, maar vooral de dames (Lysanne van der Sijs, Willemijn de Vries en Myrthe Maljers) rennen en verkleden zich het rambam en spelen en zingen desondanks goed.”

Achtergrond:
De musical Jersey Boys ging in première in de VS in 2005 en stond onder meer op Broadway. De musical won hier vier Tony Awards voor ‘Best Musical’, ‘Best Actor’, ‘Best Featured Actor’ en ‘Best Lighting Design’. In 2009 won Jersey Boys de Laurence Olivier Award voor ‘Beste Nieuwe Musical’. De musical heeft diverse tours gemaakt door de VS en is ook te zien geweest in onder andere Zuid-Afrika, Australië en Singapore. In 2013 ging hij dankzij Joop van den Ende in première in het Beatrix Theater in Utrecht. 

Cast:
Tim Driessen (Frankie Valli)
Tommy DeVito (René van Kooten)
Dieter Spileers (Bob Gaudio)
Robbert van den Bergh (Nick Massi) 

Creatives:
Marshall Brickman & Rick Elice (verhaal)
Bob Gaudio (muziek)

Te zien: Beatrix Theater Utrecht

Meer info: www.musicals.nl/jersey-boys.nl